»Näring och hälsa«

Prisbelönt bok om näringslära. 

Tredje upplagan ute nu.

​Olika sorters vegetarisk kost

Hur många livsmedel vi tar bort påverkas av bakgrunden till vårt ställningstagande. Även om vi kallar oss för vegetarianer kan vi vara mer eller mindre vegetariska i vår mathållning.

                                               Utesluter                                          Äter

Demivegetarian                      Kött inkl fågel                                   Fisk, ägg, mjölk, vegetabiliska livsmedel

Lakto-ovo-vegetarian              Kött inkl fågel och fisk                       Ägg, mjölk, vegetabiliska livsmedel

Laktovegetarian                      Kött inkl fågel, fisk och ägg                Mjölk, vegetabiliska livsmedel

Vegan​                                      Kött inkl fågel, fisk, ägg och mjölk      Enbart vegetabiliska livsmedel

​Gemensamt för alla sorter av vegetarisk kost är att frukt, bär, grönsaker, rotfrukter, baljväxter, cerealier samt nötter och frön är huvudingredienser. Ju fler animaliska livsmedel som utesluts desto mer behöver innehållet av frukt och grönt och andra vegetabiliska livsmedel öka. Vegetarianer har enligt flera olika stora studier minskad risk för vanliga folksjukdomar som övervikt, hjärt-kärlsjukdomar, diabetes typ 2 och en del former av cancer. Exakt varför det är så vet man inte, men det är mycket troligt att högt intag av frukt och grönt men också fullkornsprodukter, nötter och baljväxter är en viktig förklaring.

​Det finns en del problem också! Kvinnliga vegetarianer har en ökad förekomst av järnbrist. Flera studier har också visat att en del vegetarianer har svårt att få tillräckligt med t.ex. vitaminerna D och B12. Svårigheterna är störst med vegankost men också laktovegetarianer kan ha problem att få tillräckligt av alla näringsämnen. För att en vegetarisk livsstil skall bli optimal gäller det således att ersätta kött, fisk, ägg och/eller mjölk på ett bra sätt.

​Adress

Idun Mat & Näringskonsult
Blidvädersvägen 6E
222 28 Lund

​Kontaktinformation

Tel. mobil: 0705 50 13 71

Tel. fast: 046 13 73 47

E-mail: ulla.idun@gmail.com