»Näring och hälsa«

Prisbelönt bok om näringslära. 

Tredje upplagan ute nu.

Vem är jag?

​Den röda tråden i mitt liv är mat, kemi och hälsa. Jag blev tidigt intresserad av mat men intresset förstärktes efter att jag bestämt mig för att bli vegetarian i mitten av 1970-talet. 

Skälet till mitt val handlade om hälsa. Jag insjuknade i barnreumatism, en sjukdom som kan ge mer eller mindre svåra symtom, redan i treårsåldern. Med kostförändringen ville jag ge mig själv bästa möjliga chans till ett bra liv. Alla frågor runt vegetarisk mat och hälsa ledde mig därefter vidare till nutritionistutbildningen. Något jag aldrig ångrat!

Jag har tre utbildningar bakom mig: först hushållstekniker, sen laboratorieassistent och till sist nutritionist. Efter nutritionist-
utbildningen har jag arbetat med forskning om matens betydelse vid barnreumatism och hur våra matvanor påverkar risken för cancer. Det senare i en stor kost-hälsastudie i Malmö (Malmö Kost Cancer).

Sedan 1987 har jag haft eget företag, de första tio åren tillsammans med en kollega och därefter på egen hand.

I företaget har jag till stor del ägnat mig åt att föreläsa men också skrivit populärvetenskapliga texter och arbetat som konsult i forskningsstudier som handlar om mat. Under 25 år anlitades jag dessutom av tidningen Hälsa som deras näringsexpert. 

Jag har också skrivit en lärobok i näringslära som heter Näring och Hälsa och som ges ut av förlaget Studentlitteratur. Läs mer om boken här på hemsidan.

Foto: Salme Portinson

Som föreläsare har jag anlitats av universitet, högskolor, kommuner, landsting/regioner, hushållningssällskap, företag och intresseföreningar. Jag har föreläst om det mesta inom grundläggande näringslära samt allt nytt som händer inom området. Fokus har legat på bra mat vid diabetes, hjärt-kärlsjukdom, övervikt och ledgångsreumatism, hälsoaspekter på olika vegetariska koster samt på enskilda näringsämnen som exempelvis vitamin D och magnesium.

Nu är jag pensionär och har bestämt mig för att njuta av livet på andra sätt. Mina vänner, min koloniträdgård och alla spännande böcker har hög prioritet. 

​Adress

Idun Mat & Näringskonsult
Blidvädersvägen 6E
222 28 Lund

​Kontaktinformation

Tel. mobil: 0705 50 13 71

Tel. fast: 046 13 73 47

E-mail: ulla.idun@gmail.com