»Näring och hälsa«

Prisbelönt bok om näringslära. 

Tredje upplagan ute nu.

Variation​

Bakgrunden till rådet om variation handlar om att få tillräckligt av alla livsnödvändiga vitaminer, mineraler, fettsyror och aminosyror samt att förse kroppen med alla de fibersorter, antioxidanter och andra mer eller mindre utforskade ämnen som finns i vår mat. Men rådet handlar också om att minska risken för högt intag av ohälsosamma ämnen. 


​Ett varierat intag av olika livsmedel, "hela" sådana, gör det lättare att äta näringsrikt. Våra vanliga sädesslag (vete, råg, korn och havre) kan exempelvis kompletteras med quinoa, bovete, hirs och amarant. Mångfalden är stor när det gäller baljväxter, nötter och frön vilket gör det lätt att variera även här. När det gäller frukt och grönsaker är ett bra variationstips att äta färgrikt, dvs. låta livsmedel som är gröna, röda, orange, gula, violetta och blåa ingå i matsedeln. Helst flera färger varje dag. 

Genom mat och dryck utsätts vi ständigt för olika ämnen som kan skada kroppen om det vill sig illa. Det gäller både sådant som hamnat i maten på grund av oss människor som tungmetaller, rester av bekämpningsmedel och dioxiner samt naturliga gifter som solanin i dåligt behandlad potatis, mögelgifter i nötter, frön och bär och cyanväteglykosider i bittermandel. Mängden bekämpningsmedelsrester i maten kan vi minimera genom att välja ekologiskt producerade livsmedel. Men alla skadliga ämnen går inte att undvika helt.

Kroppens avgiftningssystem klarar oftast av att hantera små mängder av det vi utsätts för. Men det finns gränser. Avgiftningssystemen fungerar inte lika effektivt hos alla eftersom de påverkas av arvsanlagen. Vi är därför unika här också. Bra i sammanhanget är att flera ämnen i vår mat, inte minst i frukt, bär, grönsaker och rotfrukter, verkar kunna stärka leverns avgiftningssystem. Ett varierat intag av olika ​"hela" livsmedel gör att kroppens förmåga att hantera ohälsosamma ämnen stärks och att riskerna för högt intag av dem minskar. 

Se också

Helhet »

Balans »

​Adress

Idun Mat & Näringskonsult
Blidvädersvägen 6E
222 28 Lund

​Kontaktinformation

Tel. mobil: 0705 50 13 71

Tel. fast: 046 13 73 47

E-mail: ulla.idun@gmail.com