»Näring och hälsa«

Prisbelönt bok om näringslära. 

Tredje upplagan ute nu.

​Mina tankar om vad som är bra mat

​Vad som är bra mat är inte nödvändigtvis samma för alla. Den mat som du upplever är absolut bäst för dig måste inte vara den bästa för din kompis.

Behovet av energi (kalorier) och näring varierar med kön, ålder och hur mycket vi rör oss. Annat som har betydelse är om vi är sjuka eller friska och var vi bor på jorden.

​Dessutom är våra gener inblandade. På samma sätt som vi ser olika ut utanpå så är vi ”olika” inombords. Risken att drabbas av olika sjukdomar och behovet av energi och näring är därför unikt för varje individ. Exakt hur mycket just du eller jag behöver av protein, livsnödvändiga fettsyror, vitaminer, mineraler, fibrer och annat går följaktligen inte att säga.

Livsmedelsverkets näringsrekommendationer har tagits fram för att täcka behovet hos de allra flesta som bor i Sverige.​

Praktiskt innebär detta att många av oss har ett lägre behov än vad rekommendationerna anger. Trots detta är näringsrekommendationerna en bra grund att stå på. Sen gäller det för oss alla leta oss fram i ett enormt överflöd av livsmedel. Och hitta ett sätt att äta som är så bra som möjligt – ”för just mig”. Inte helt lätt!

​Som jag ser det finns det tre ord som kan ge vägledning och förhoppningsvis inspiration för alla som vill få en mer hälsosam livsstil.

​Adress

Idun Mat & Näringskonsult
Blidvädersvägen 6E
222 28 Lund

​Kontaktinformation

Tel. mobil: 0705 50 13 71

Tel. fast: 046 13 73 47

E-mail: ulla.idun@gmail.com